Opcja automatycznego odnawiania usługi

System płatności oparty o model Salda Kaucji daje możliwość wprowadzenia automatycznego przedłużania usług. Każdy Klient może również samodzielnie opłacać swoje usługi, np. za pomocą płatności online. Wyjątkiem odnośnie zasad opłacania usług jest Pro Cloud, który powiązany jest z funkcją automatycznego odnawiania. Kliknij tutaj, aby przeczytać więcej na temat usługi Pro Cloud.

Opcja automatycznego odnawiania przy usługach VPS oraz przy serwerach dedykowanych jest domyślnie włączona. Oznacza to, że usługi te zostaną automatycznie przedłużone, gdy Klient posiada odpowiednią sumę pieniędzy w Saldzie Kaucji. Przy kończącym się okresie abonamentowym automatycznie zostanie wygenerowane zamówienie na kolejny, wybrany okres rozliczeniowy, które zostanie automatycznie opłacone ze środków pieniężnych znajdujących się w S(jeśli ich ilość jest wystarczająca).

Klient może również zadeklarować z jakiego okresu rozliczeniowego chce skorzystać. Przykładowo, możesz opłacać swoją usługę raz na miesiąc, 3 miesiące, pół roku, rok lub więcej. Kliknij tutaj, aby sprawdzić jak wybrać inny okres rozliczeniowy.

  • Włączona opcja automatycznego odnawiania usługi oznacza, że przy końcu ważności usługi zostanie wygenerowane zamówienie, które powinno zostać opłacone, aby usługa została przedłużona.
    WAŻNE! Jeśli ilość środków pieniężnych znajdujących się w Saldzie Kaucji jest wystarczająca na opłacenie zamówienia przedłużenia, realizacja zamówienia zostanie wykonana automatycznie. Odpowiednia ilość środków pieniężnych zostanie ściągnięta z Salda Kaucji, a usługa zostanie przedłużona na kolejny okres abonamentowy. Zasada ta dotyczy wszystkich zamówień, np. przedłużenie usługi, rejestracja nowej usługi, upgrade zasobów.
  • Wyłączona opcja automatycznego odnawiania usługi spowoduje, że zamówienie przedłużenia usługi nie zostanie automatycznie wygenerowane. Klient może w takim przypadku ręcznie wygenerować zamówienie i następnie je opłacić. Kliknij tutaj, aby sprawdzić jak Klient może samodzielnie wygenerować zamówienie przedłużenia usługi.
    W przypadku serwerów VPS, jeśli Klient nie opłaci usługi w ciągu 30 dni od daty jej wygaśnięcia, to dane zostaną bezpowrotnie utracone. W przypadku serwerów dedykowanych data bezpowrotnego utracenia danych to 7 dni po wygaśnięciu usługi.

Jeśli opcja automatycznego odnowienia usługi nie będzie zaznaczona, to NIE wygeneruje się zamówienie usługi. Dopiero po jego wygenerowaniu można opłacić przedłużenie wybranej usługi na kolejny okres. Kliknij tutaj, aby sprawdzić jak Klient może samodzielnie wygenerować zamówienie przedłużenia usługi.

Klient może w dowolnym momencie trwania abonamentu zrezygnować z zaznaczenia opcji automatycznego odnawiania usługi. Brak zaznaczonej opcji oraz brak wpłaty równoznaczne są z rezygnacją z danej usługi.

Jak włączyć lub wyłączyć opcję automatycznego odnawiania usługi?

Skorzystaj z poniższej instrukcji, aby włączyć lub wyłączyć opcję automatycznego odnawiania usługi:

  1. Zaloguj się do Panelu klienta.
  2. Kliknij sekcję menu „Konto”, która znajduje się w górnej części ekranu.
    konto
    Rys. Sekcja menu „Konto” znajduje się w górnej części ekranu.
  3. Kliknij opcję menu „Subskrypcje”, która znajduje się w dolnej części ekranu.
    konto-subskrypcje1

  4. Kliknij nazwę usługi, dla której chcesz zmienić ustawienia opcji automatycznego odnawiania usługi.
    homecloud-subskrybcje
    Rys. Kliknij nazwę usługi, dla której chcesz zmienić ustawienia.
  5. Na ekranie zostaną wyświetlone informacje na temat wybranej usługi. W dolnej części wyświetlonej strony możesz zmienić ustawienia opcji automatycznego odnawiania usługi. Kliknij w tym celu przycisk „Wyłącz” lub „Włącz” automatyczne odnawianie.
    subskrypcje-przyciski
  6. Jeśli będziesz chciał ponownie zmienić ustawienia opcji automatycznego odnawiania usługi, to należy ponownie przejść przez wszystkie kroki powyższej instrukcji.
WAŻNE! Wyłączona opcja automatycznego odnawiania usługi spowoduje, że zamówienie przedłużenia usługi nie zostanie automatycznie wygenerowane. Klient może w takim przypadku ręcznie wygenerować zamówienie i następnie je opłacić. Kliknij tutaj, aby sprawdzić jak Klient może samodzielnie wygenerować zamówienie przedłużenia usługi.
  • Czy artykuł był pomocny?
  • TAK   Nie