Jak usunąć zbędną kopię zapasową (backup) mojego serwera?

Użytkownik samodzielnie wykonuje kopię zapasową serwera. Nie musisz w tym celu kontaktować się z naszym Biurem Obsługi Klienta. Oznacza to, że samodzielnie decydujesz kiedy chcesz wykonać lub przywrócić kopię Twoich plików.

WAŻNE! Kontakt z Biurem Obsługi Klienta nie jest wymagany, aby wykonać lub utworzyć kopię zapasową serwera. Wszystkie operacje związane z kopią zapasową należy wykonać samodzielnie za pośrednictwem Panelu klienta!
WAŻNE! Pamiętaj, że wykonywanie kopii zapasowych z poziomu Panelu klienta dostępne jest tylko przy serwerze VPS!

Kopie bezpieczeństwa Twojego serwera wykonywane są w ramach dodatkowej powierzchni. Dodatkowa powierzchnia na kopie zapasowe to równowartość 200% pojemności Twojego serwera.

Przykład: Jeśli Twój serwer VPS posiada 100GB powierzchni. To kolejne 200GB dodatkowej powierzchni przeznaczone jest na Twoje kopie zapasowe.

Klient ma dostęp do trzech ostatnich zaplanowanych oraz ręcznych kopii zapasowych. Pamiętaj o tym, gdy będziesz wykonywał kolejne kopie bezpieczeństwa, ponieważ przywrócenie starszych wersji kopii nie będzie możliwe!

  • W przypadku zaplanowanych kopii zapasowych (opcja) są one wykonywane raz na tydzień, przy tym jedna najstarsza kopia jest automatycznie usuwana. Kliknij tutaj, aby sprawdzić jak wykonać zaplanowaną kopię zapasową.
  • Jeśli wykonałeś już trzy ręczne kopie zapasowe, to aby wykonać kolejną będziesz musiał usunąć jedną z nich. Skorzystaj z poniższej instrukcji, aby sprawdzić jak usunąć ręczną kopię zapasową. Kliknij tutaj, aby sprawdzić jak wykonać ręczną kopię zapasową.

Jak usunąć zbędną kopię zapasową mojego serwera?

  1. Zaloguj się do Panelu klienta.
  2. Kliknij opcję menu „Zarządzanie VPS”, która znajduje się w górnej części ekranu. Spowoduje to wyświetlenie dostępnych opcji dla serwera, którym obecnie zarządzasz.
    zarzadzanie-vps
    WAŻNE! W prawym górnym rogu ekranu znajduje się opcja „Wybierz subskrypcję”, która pozwala wybrać serwer VPS, którym chcesz w danym momencie zarządzać.
  3. Wybierz odpowiednią zakładkę:
    • Zaplanowane kopie zapasowe – (opcja) jeśli chcesz usunąć zaplanowaną wcześniej (i wykonaną) kopię zapasową.
      Kliknij tutaj, aby sprawdzić jak zaplanować wykonanie kopii zapasowej.
    • Ręczne kopie zapasowe – jeśli chcesz usunąć ręczną kopię zapasową, którą wcześniej samodzielnie wykonałeś.
      Kliknij tutaj, aby sprawdzić jak wykonać ręczną kopię zapasową.
  4. Zaznacz wybraną kopię zapasową, którą chcesz usunąć i kliknij przycisk „Usuń”.
    usun-kopie-1024x150
  5. Potwierdź chęć usunięcia wybranych kopii zapasowych. Wszystkie podrzędne kopie przyrostowe tej kopii zapasowej zostaną również usunięte.

Po usunięciu wybranej ręcznej kopii zapasowej, będziesz mógł wykonać kolejną ręczną kopię zapasową Twojego serwera. Usuwanie kopii zapasowych jest najczęściej stosowane w przypadku, gdy masz już utworzone 3 ręczne kopie zapasowe – co uniemożliwia wykonanie kolejnej ręcznej kopii.

WAŻNE! Klient ma dostęp do trzech ostatnich zaplanowanych oraz ręcznych kopii zapasowych
  • Czy artykuł był pomocny?
  • TAK   Nie